Ide se o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou v rozsahu 0-20°Bx (% obsah cukru Mas Sacch). Presnosť merania je 0.1%
Vhodný na meranie ovocných a zeleninových štiav a zrelosti plodov (jahody, melóny, citrusy, paradajky a podobne). Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.
Ak vyrábate pivo, je vhodný aj na meranie cukru v pivnej mladine (pivnej brečke) alebo olejových emulzií (obsah oleja vo vode).
Rozsah stupnice | Rozlíšenie |
0 až 20 °Bx |
0.1 °Bx |
Príklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Tip: použite našu prepočtovú pomôcku - výpočet cukornatosti roztoku
Názov |
°Bx |
|
Názov |
°Bx |
olejové emulzie z vodou |
0 až 7 |
|
jablková šťava, limonády sýtené CO2 |
10 až 22 |
pivná mladina |
0 až 20 |
jarabiny |
14 |
paradajková šťava |
3 až 6 |
poloslivky |
15 až 18 |
broskyňová šťava |
6 až 12 |
durancie, duranče |
15 až 22 |
pomarančová šťava |
6 až 13 |
mliečne nápoje |
16 až 21 |
marhule |
8 až 11 |
slivky |
18 až 22 |
višne |
8 až 18 |
Borievka - bobuľa |
30 |
hrušky |
8 až 22 |
ovocné koncentráty |
42 až 68 |
slívy |
9 až 14 |
kondenzované mlieko |
52 až 68 |
mirabelky |
10 až 15 |
rastlinný olej |
57 až 90 |
čerešne |
10 až 18 |
cukrový sirup |
58 až 80 |
horec - koreň |
10 až 25 |
ovocný džem |
60 až 70 |
Postup merania
Meranie šťavy je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
- Možnosť doostrenia
- Dĺžka ~ 175 mm
- Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
- Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod
Stupnica refraktometru