Výpočet cukernatosti roztoku
Tento výpočet pomáha určiť, aké veľké množstvo vody je potrebné, ak z koncentrovaného cukrového sirupu chceme vyrobiť cukrový roztok určité výsledné sladkosti.
Príklad: ak 100 g cukrového sirupu, u ktorého nameriame cukornatosť 62 °Bx, zriedime 540 g čistej vody, dostaneme roztok s výslednou cukornatosťou 9.7 °Bx.
Cukornatosť sirupu (koncentrátu) | °Bx |
Miešací pomer | 1: dielov vody |
Cukornatosť výsledného roztoku: °Bx
Odporúčané refraktometre na koncentrát:
Odporúčané refraktometre na výsledný roztok:
Stupeň Brix (°Bx)
Stupne Brix (symbol °Bx) sa používajú pri meraní pomeru hmotnosti cukru a vody, v ktorej je dané množstvo cukru rozpustené. Meria sa buď sacharimetrom, ktorý meria hustotu kvapaliny, alebo ľahšie refraktometrom. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Obvyklé koncentrácie vybraných látok (ovocie, zelenina, plody atď)
Názov | °Bx | Názov | °Bx | |
---|---|---|---|---|
olejové emulzie z vodou | 0 až 7 | jablková šťava, limonády sýtené CO2 | 10 až 22 | |
pivná mladina | 0 až 20 | jarabiny | 14 | |
paradajková šťava | 3 až 6 | poloslivky | 15 až 18 | |
broskyňová šťava | 6 až 12 | durancie, duranče | 15 až 22 | |
pomarančová šťava | 6 až 13 | mliečne nápoje | 16 až 21 | |
marhule | 8 až 11 | slivky | 18 až 22 | |
višne | 8 až 18 | Borievka - bobuľa | 30 | |
hrušky | 8 až 22 | ovocné koncentráty | 42 až 68 | |
slívy | 9 až 14 | kondenzované mlieko | 52 až 68 | |
mirabelky | 10 až 15 | rastlinný olej | 57 až 90 | |
čerešne | 10 až 18 | cukrový sirup | 58 až 80 | |
horec - koreň | 10 až 25 | ovocný džem | 60 až 70 |