Jedná sa o optický refraktometer (brixmeter + lákomer) vybavený dvoma stupnicami:
- stupnica na meranie cukorných roztokov, cukornatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo vode) v rozsahu 0 až 32 °Bx s presnosťou odpočtu 0.2 °Bx
- stupnica na meranie slanosti vody v rozsahu 0 až 25 %, s presnosťou odpočtu 0.2 % a zvýrazneným stupňa nasýteného slaného roztoku (saturation point), bodu, od ktorého sa v roztoku nerozpustí už žiadna ďaľšia soľ.
Tento refraktometer je teda vhodný na prípravu slaných nálevov pre nekladanie mäsa na grilovanie či syrov (napr. Jadel, Balkánsky syt) a zároveň na prípravu ovocného rmutu a kvasu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie) pri pestovateľskom pálení ovocia.
Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje do cca 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.
Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.
Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.
Stupnica |
Rozsah stupnice |
Rozlíšenie |
Cukornatosť - stupnica Brix |
0 až 32 °Bx |
0.2 °Bx |
Slanosť - stupnica Salinity |
0 až 28 % |
0.2 % |
Príklad 1: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody, to znamená, že cukru je v roztoku 25 hmotnostných percent.
Príklad 2: 1 kilogram vodného roztoku, ve kterém je rozpuštěno 100 g soli má slanost 10 %.
Tip: použite našu prepočtovú pomôcku - výpočet cukornatosti roztoku
Názov |
°Bx |
|
Názov |
°Bx |
olejové emulzie z vodou |
0 až 7 |
|
jablková šťava, limonády sýtené CO2 |
10 až 22 |
pivná mladina |
0 až 20 |
jarabiny |
14 |
paradajková šťava |
3 až 6 |
poloslivky |
15 až 18 |
broskyňová šťava |
6 až 12 |
durancie, duranče |
15 až 22 |
pomarančová šťava |
6 až 13 |
mliečne nápoje |
16 až 21 |
marhule |
8 až 11 |
slivky |
18 až 22 |
višne |
8 až 18 |
Borievka - bobuľa |
30 |
hrušky |
8 až 22 |
ovocné koncentráty |
42 až 68 |
slívy |
9 až 14 |
kondenzované mlieko |
52 až 68 |
mirabelky |
10 až 15 |
rastlinný olej |
57 až 90 |
čerešne |
10 až 18 |
cukrový sirup |
58 až 80 |
horec - koreň |
10 až 25 |
ovocný džem |
60 až 70 |
Slanosť vody
Sladká voda |
< 0.5 ‰ |
Braktická voda |
0.5 až 30 ‰ |
Morská voda |
30 až 50 ‰ |
Slaný nálev |
> 50 ‰ |
Tip: pro měření méně slaných roztoků je určen model na mořskou vodu
Postup merania
Meranie roztokov je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
- Možnosť doostrenia
- Dĺžka ~ 175 mm
- Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
- Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod
Stupnica refraktometru